φωτό

Πηγή: http://www.dr-blogger.com/2011/09/imagebook-of-posts.html#ixzz3Av5XvJnR

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!

                                       Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Λεβαδέων και η «Αλλοτροπία - Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης» παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 στις 19:00, στο ισόγειο του εκθεσιακού χώρου Πηγών Κρύας «Νερόμυλος», στη Λιβαδειά. Η πόλη της Λιβαδειάς αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην έως τώρα πλούσια διαδρομή της έκθεσης, η οποία ξεκίνησε στην Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και τη Λευκωσία.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες. Η ζωή στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922 και, στη συνέχεια, η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα αποτελούν τις βασικές θεματικές της πρώτης ενότητας. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού συνιστούν τη δεύτερη ενότητα: Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

 Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

 Εκθεσιακός χώρος Πηγών Κρύας «Νερόμυλος», Τροφωνίου Διός 13, Λιβαδειά 321 31

Τηλ. επικοινωνίας: 6977261015, 6936053484

Διάρκεια: 4 - 16 Μαρτίου 2024

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-13:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00 – 13:00, 17:00-19:00



Την ημέρα των εγκαινίων θα πλαισιώσει με την μουσική του, το μουσικό συγκρότημα "Ηλιάτορες", με τους Χρήστο Ζωγράφο, Χρήστο Παππά, Φίλωνα Καραμπέτσο και Μαρίνα Καλλιαντάση. Τα τραγούδια τους, θα προλογίσει, ο ερευνητής της Παραδοσιακής Μουσικής και του Ρεμπέτικου, Αντώνης Κόντος. Hχητική κάλυψη της εκδήλωσης: Βασίλης Μαράλιος (Sonus Events). 

Η τελευταία ημέρα της έκθεσης, το πρωινό του Σάββατου 16/3/2024, από τις 10πμ μέχρι τις 12πμ, θα κλείσει με τραγούδια και ήχους, από το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς.   




 

                                   

 

                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου